AJÁNLÓ
 
08:08
2013. 08. 19.
Dan John edzésterve úgy pucolja le az emberről a zsírt, mint a legkeményebb plasztikai beavatkozás...
A bejegyzés folyatódik
 
08:08
2013. 08. 19.
Sziasztok, lányok, gondolom egy csomóan vagytok, akik azért nem szeretnének hatékonyan edzeni,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:08
2013. 08. 19.
"Inkább arról írjatok, hogy minek az alapján válasszak edzőtermet". Jó, írunk arról, mert...
A bejegyzés folyatódik
 
08:08
2013. 08. 19.
Csütörtökön kondiparkot avattak Csepelen, ahol így már két helyen is lehet ingyen...
A bejegyzés folyatódik
 
08:08
2013. 08. 19.
Az internetekről rengeteg hasznos dolgot meg lehet tanulni, többet között könnyebb-nehezebb...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tele van az ország edzőtermekkkel, az edzőtermek pedig jó 70 százalékban ki tudja honnan szalajtott fogalom nélküli, magukat személyi edzőnek nevező biodíszletekkel. Akik alkalmanként többezer forintért vállalják, hogy foglalkoznak veled. De hogyan lehet kiszűrni azokat, akikbe egy tízforintost is kár fektetni? 

Oké. Szóval elhatároztad, hogy elkezdesz edzeni, és még az is megvan, hogy súlyzókkal, meg mindenféle gépekkel szeretnél edzeni. Fogalmad nincs arról, mit kellene csinálni, utána olvasni lusta vagy, viszont van pénzed személyi edzőre. Fa-sza. Lemész a legközelebbi terembe. Nagyon király terem. Van egy csomó kardiógép, rendes, egybenyakú, ropilábú úriemberek beszélgetnek két széria fekvenyomás között, valami cuki lány a puncitárogató gépen rettenetesen lassan, négy kilóval, huszas szériában edzi a csípőtávolító és -közelítő izmait - szóval megvan minden, ami egy rendes edzőterembe kell (ha szerencséd van, még egy papucsos ember is akad!). Van pár személyi edző is. Közülük kellene kiválasztani azt, akinek mostantól kifizetsz havi X forintot azért, hogy a következő nyárra úgy nézz ki, ahogy szeretnél. Nyilván nem mindegy, hogy mit kapsz a pénzedért. De honnan fogod tudni, melyiket érdemes felbérelni?

Még mielőtt bármi történne, zárd ki azokat, akik biztos, hogy alkalmatlanok.

1.  Dagadt

Persze-persze, állítólag nem szép dolog a diszkrimináció (body policing!!!), de hát a helyzet mégsem olyan egyszerű. Egy személyi edző teste, erőnléti állapota elég jó mutatója annak, hogy mit ér a módszere. Meg annak is, mennyire veszi komolyan ezt az egész bohóckodást. Most őszintén: mit vársz egy olyan edzőtől, aki nem tud nálad sokkal jobban emelni, és rosszabbul néz ki, mint te két hét balatoni veretés után? Majd miért pont neked fog tudni összerakni hatékony edzéstervet és diétát, ha saját magának nem tudott? Vagy miért pont téged fog tudni rábírni, hogy legyél kitartó, ha ő szarik bele? (Persze van egy-két kivétel, főleg az erőedzők, súlyemelők között, de az egy elég speciális részhalmaz).

2. Folyamatosan beszélget a vendégével

Összeszámolni nem tudjuk, hogy a különböző termekben, ahova eddig rendszeresen jártunk, hány olyan személyi edző volt, akinek a fő profilja a kuncsaft nyomorult problémáinak meghallgatása, lelkének pátyolgatása. Ha erősődni vagy komoly edzésmunkát végezni szeretnél, messze kerüld el azokat, akik vendégeinek jut energiája arra, hogy edzés közben még dumcsizzanak is. Ha viszont a pénzedért te is csak egy botcsinálta terapeutát keresel, aki megerősít abban, hogy tényleg nem volt szép a Sanyitól a múlt héten, hogy nem tett szmájlit az sms végére, akkor van egy jó hírünk: tízből kilenc edző ideális lesz. 

Fontos gyakorlat, fontos embereknek.

3. A szériák során otthagyja a vendéget, és folyamatosan beszélget mással

Ez tutira megvolt már mindenkinek. Az edző kiadja a feladatot, aztán otthagyja a vendéget a 4*12 akármivel, és elmegy valaki mással foglalkozni, vagy egyszerűen csak dumálni a cimborákkal. A vendég meg majd vagy megcsinálja a 4*12 akármit, vagy nem, vagy szabályosan csinálja, vagy olyan rondán, hogy a te ízületeid fájdulnak bele abba, hogy nézed.

Az a kérdés, hogy azért fizetsz-e óránként valahányezer forintot, hogy az edző beszélgessen a haverjaival, vagy azért, hogy vigyázzon rád, és ellenőrizzen mindent. Jegyezzük meg egyébként, hogy az személyi edzők a legtöbbször nem azért nem dolgoztatják a vendégeket nehéz súlyokkal és komoly összetett gyakorlatokkal, mert azok veszélyesek, hanem azért, mert akkor oda kell(ene) figyelni. 

4. Csak gépekkel edz

Jó, oké, a legtöbb teremben nem is nagyon van lehetőség másra, ami rettenetesen szomorú dolog. Csak hát a gépekkel van az a bibi, hogy - szemben a szabad súlyokkal, és főleg a rúddal - nem tudják megedzeni a test legtöbb izmát. Nem arról van szó, hogy nem tudják eléggé megedzeni, hanem arról, hogy a legtöbb mélyizom, kisebb izom semmiféle stimulust nem fog kapni. Amitől aztán kemény egyensúlytalanságok alakulnak ki, és ez a végén mindig sérüléshez vezet. A guggolást, deadliftet nem azért tartják sokan veszélyesnek, mert azok veszélyes gyakorlatok: ha szabályosan csinálod, egyáltalán nem veszélyesek (és miért ne csinálnád szabályosan? Ez nem rakétatudomány, megfogod a rudat, a hát egyenes, és fölemeled. Ha annyira béna vagy, hogy ennyit nem tudsz megtanulni, tényleg menjél inkább zumbázni.) Ezeket a legtöbbször azért tartják veszélyesnek, mert gyengék, és hiába tárogatnak 4*30-at az 1RM 25%-ával (mert az edző ezt válaszolta valahol), az izmaik jó negyven százaléka edzetlen marad. Persze nem azok az izmok, amik a strandon látszanak, hanem azok, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfogd azt a kurva rudat a százvalahány kilóval, és fölemeld.

Ki tudja, mi történne ezen a képen személyi edző nélkül?! (Bónusz: a háttérban a fickó, akinek viszont nem ártana valaki, aki szól, hogy hát ilyet nem csinálunk, pfuj!)

5. Nincs a vendégeknél papír és toll. És az edzőnél sincs.

Ez annyit jelent, hogy sem a vendég, sem az edző nem fog emlékezni rá legközelebb, hogy milyen súllyal mennyit emelt, milyen gyakorlatokat végzett. Ez pedig azt jelenti, hogy nem edzés folyik, hanem sportolgatás. Ami klassz, csak fölösleges érte pénzt kifizetni.

Minden edzés és fejlődés elengedhetetlen kelléke a terhelés pontosan belőtt növelése. Nem mindegy, mikor, mennyit és hogyan emelünk a súlyokon, vagy mondjuk futás esetében a tempón és a távon. Ha nem kényszerítjük a szerevezetet folyamatos alkalmazkodásra, sokkal lassabban fogunk fejlődni, mint lehetne, és egy év múlva azon kapjuk magunkat, hogy kifizettünk egy csomó pénzt edzőre, meg kiegészítőkre (hiszen a kiegészítőknél nincs fontosabb, nem igaz?), és még mindig nem tudunk fölemelni egy testsúlyunkkal megegyező súlyt.

Ha túlságosan nagy a terhelés, egy idő után nem fogunk tudni regenerálódni, és romlik a teljesítményünk, esetleg le is sérülünk. Namost én elhiszem, hogy a legtöbb edző zseni, de hogy fejben is képes kalkulálni az összes vendége összes addigi szériájával, munkasúlyával, ismétlésszámával (vagy, mondjuk futás esetén távval, idővel, tempókkal), azt nem annyira. Tehát ha ő nem írja, akkor írja a vendég, nincs azzal semmi gond. Ha viszont azt látjuk, hogy sem az edző, sem a vendég nem írja, akkor ott problémák vannak a komolyan vett edzéssel.

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)