AJÁNLÓ
 
05:58
2013. 11. 13.
Dan John edzésterve úgy pucolja le az emberről a zsírt, mint a legkeményebb plasztikai beavatkozás...
A bejegyzés folyatódik
 
05:58
2013. 11. 13.
Sziasztok, lányok, gondolom egy csomóan vagytok, akik azért nem szeretnének hatékonyan edzeni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:58
2013. 11. 13.
Csütörtökön kondiparkot avattak Csepelen, ahol így már két helyen is lehet ingyen...
A bejegyzés folyatódik
 
05:58
2013. 11. 13.
Az internetekről rengeteg hasznos dolgot meg lehet tanulni, többet között könnyebb-nehezebb...
A bejegyzés folyatódik
 
05:58
2013. 11. 13.
Fölösleges húzni: ez a motivációs videó annyira jó, hogy aki legkésőbb a végére...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan válasszunk edzőtermet?

"Inkább arról írjatok, hogy minek az alapján válasszak edzőtermet". Jó, írunk arról, mert ehhez is eléggé értünk.

1. Pénz

Mindig ezzel érdemes kezdeni, mert hiába van a szomszédodban az univerzum legfaszább edzőterme tele atom jó arcokkal, mint ezek itt

ha annyiba kerül a terembérlet, hogy miután kifizetted, nem marad pénzed arra se, hogy vizet igyál, nemhogy arra, hogy kreatint vegyél a gainz végett. Az első szempont tehát az, hogy meg tudd engedni magadnak a termet - és hosszú távon meg tudd engedni magadnak. Kevés rosszabb dolog van, mint amikor az ember elkezd egy terembe lejárni, és pár hónappal később kénytelen anyagi okokból másikat keresni. Annál csak az a rosszabb, amikor az ember elkezd lejárni egy terembe, és két hónappal később a lustasága és a gyengesége miatt már nem jár le.

Amikor tehát ezt a részt mérlegeled, a következő kérdéseket érdemes föltenni:

Mennyire visel meg az a havi X ezer forint?
Mennyire viselne meg, ha valamennyivel megemelnék az árakat?
Tudsz-e egyszerre nagyobb összeget kipengetni, mondjuk fél éves bérletre, mert akkor már drasztikusan csökken az egy alkalomra eső belépő ára.
Ezt egyébként sem árt kiszámolni: a legtöbb helyen többféle konstrukcióban fizethetsz, általában a napi éri meg a legkevésbé, viszont egy havi mennyiség alatt nem biztos, hogy érdemes korlátlan havi bérletet venni. A termek általában a heti három alkalomra lövik be a havibérlet árát, az tehát akkor fogja megérni, ha tényleg lemész heti háromszor. Minden héten. 

2. Idő

A sportolás kihagyására a pénzhiány utáni (vagy talán előtti) legnépszerűbb indok az időhiány szokott lenni. Ez sajnos az esetek nagy részében nem akkora bikaszar, mint amekkorának elsőre gondolnánk, nagyon sokunk tényleg nincs abban a helyzetben, hogy bármikor le tudjon menni edzeni. Vagy ha igen, nagyon szűkre szabott az időkeret, és míg egy közelebbi, de gyengébb terem beleférne, addig az a szuper és olcsó terem sajnos a város másik végében van, úgyhogy hiába lenne jó, ha kéthetente egyszer jutnál csak el.

Segítő kérdések:

Mennyi időt tudsz egy edzésre összesen szánni (tehát odaúttal, bemelegítéssel, lenyújtással, zuhannyal)?

Ha messze van a terem, és kocsival jársz, belefér-e havonta a plusz benzinköltség?
 

3. Célok és felszereltség

Tetszik, nem tetszik, nem mindegyik terem alkalmas minden edzésforma hatékony művelséére. Ha a nyilvánvaló hiányosságokat kiszórjuk (tehát hogy például ha egy teremben nincsen kettlebell, akkor oda vagy neked kell vinned a sajátodat, vagy le kell mondanod a tízezer swingről), még akkor is marad bőven mérlegelendő szempont. Például, hogy használsz-e magnéziát, és ha igen, a teremben nem nézik-e ezt rossz szemmel. (Jim Wendler az 5/3/1-ben egyébként igen pontosan jegyzi meg, hogy az a terem, amelyikben nem engedik a magnéziát, vagy nem akarja, hogy igazán erős legyél, vagy nem akarja, hogy biztonságosan tudj emelni. És ebben neki tökéletesen igaza van.) Vagy mennyire sír a szájuk, ha guggoláskor nem tudsz kijönni a lyukból, és rákúrod a válladon levő 100+ kilót a mögötted tricepszet szuperszettben izoláló vastestvér lábára? Vagy mennyi rúd van, és ehhez képest mennyire túlterhelt a terem, tehát mennyit kell várni adott esetben, ha peched van, és hétfőn mind az öt fekvenyomó pad foglalt, lévén nemzetközi mellnap. Vagy ott van például az a lehetőség, hogy te lány vagy, és a lányok valamiért különös vonzódást éreznek az értelmetlenül kicsi súlyok, és a teljesen fölösleges izolációs gyakorlatok iránt. Ez esetben föl kell tenni a kérdést, hogy van-e a teremben puncitárogató gép, van-e megfelelő mennyiségű picike rózsaszínű súlyzó, amivel meg lehet csinálni a 3*50 izolációt a triceps brachii lateralis fejére, vagy nincs.

4. Szolgáltatások

Sok teremben alap az olyan kényelmi szolgáltatás, mint az ingyen törölköző, vagy a szauna, máshol meg nem. Akinek ez fontos, jó, ha ezt figyelembe veszi. Aztán ott a nyitvatartás. Én személy szerint be nem tenném a lábamat olyan terembe, ami nincs nyitva minden nap, beleértve az ünnepnapokat is, mert attól, hogy egy edzésnap újév napjára esik, nem biztos, hogy ki akarom hagyni. Eleve: el kell döntenünk, hogy edzőterembe szeretnénk-e járni, vagy pedig wellness központba. A kettőnek csak nagyon ritkán van elviselhető minsőégű közös metszete, és egyik sem Magyaroországon található.

Persze ez a pont elég szorosan kapcsolódik  az első ponthoz, mert azok a termek, ahol sok extrát kap a vendég, általában nem az olcsóbb termek közé tartoznak, tehát hiába érzi valaki feltétlenül szükségét minden edzés után a szaunának, ha nem tudja megfizetni azokat a termeket.

5. Emberek

Először is szögezzük le: kevés szánalmasabb dolgot tudunk elképzelni 2013-ban, mint a különböző sportblogokon megjelenő, a modorsblog stílusát idéző félig vicces, gyakorlatilag inkább szánalmas seggfájást azon, hogy mennyi köcsög jár a terembe, meg milyen buták, hahaha, stb.

Akinek az edzés alatt van arra energiája, hogy azt figyelje, miről beszélget, meg milyen ruhában van a többi ember a teremben, meg ki mennyire van szétkoxolva, az jobban teszi, ha átgondolja az edzéstervét, mert egészen biztosan túlságosan kicsi súlyokkal dolgozik. 

De készséggel elhisszük, hogy van néhány nagyon kifinomult ízlésű kiugrott bölcsész, aki megunta a csirkevállait, meg a ropilábát, és lemegy egy terembe, ahol aztán nagyon zavarja, hogy az emberek nem a jaussi recepcióesztétika különböző területeken való alkalmazhatóságáról vitatkoznak, hanem arról, kinek mennyire ütött be a dupla adag Jack3D. Szóval ha ilyen arc vagy, akkor mindenképpen olyan helyet keress, ahol nincsenek ezek az ijesztő figurák, akik megakadályoznak abban, hogy rendesen dolgozz. Vagy derítsd ki, mikor vannak a legkevesebben, és menj akkor.

<3

6. Ne félj váltani

Azt mindenesetre érdemes észben tartani, hogy nem kötelező egyik helyre sem járni. Ha kiderül, hogy szar az a terem, ahova jársz, keress egy másikat. Addig menj, amíg nem találsz egy olan termet, ahova örömmel mész le minden egyes alkalommal. Vannak ilyen termek, csak meg kell találni őket. Ha meg minden terem szar, menj le a hozzád legközelebbi kondiparkba, vagy eddz otthon saját testsúllyal. Tök mindegy. Nem ezeken múlik a fejlődésed.



villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)