AJÁNLÓ
 
10:10
2015. 10. 19.
Van egy rossz hírünk: akármit csinálsz, akármilyen edzést választasz, akármilyen diétába...
A bejegyzés folyatódik
 
10:10
2015. 10. 19.
Az első törvény, amit pár évvel ezelőtt, az Endorfin Magazin első részében kipakoltunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:10
2015. 10. 19.
Egyetlen dolog biztos: nem annyit, amennyit az index filmkritikusa ír. >> a poszt folytatódik
A bejegyzés folyatódik
 
10:10
2015. 10. 19.
Több mint valószínű, hogy igen, ha ugyanis nem doppingolna, akkor nem tudna érvényesülni...
A bejegyzés folyatódik
 
10:10
2015. 10. 19.
TFW a sima 180-as deadlift széria után rápakolsz még 2,5 kilót a rúdra. >> a poszt folytatódik
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mielőtt most kiöntenéd a proteines vödröt a vécébe, olvass tovább. Vagy ne, és akkor küldd el a szerkesztőségbe a proteint (de csak ha csokis, a többi íztől már hányunk).

 

A sztori ezeréves: van egyrészt egy évi harminckét milliárd dolláros iparág Amerikában, ami különböző vitaminokat, gyógynövényeket és egyéb, hatásos és kevésbé hatásos cuccokat árul, miközben sokkal, de sokkal kevésbé szigorú szabályozásnak kell megfelelnie, mint egy gyógyszergyárnak. Árulnak klassz dolgokat, meg árulnak teljesen haszontalan, a fogyasztóvédelem szürkezónájában elhelyezetteket is (egy jó natty tesztofokozót, anyone? :DD). Meg számtalan olyan cuccot, aminek az egyéb cuccokkal való kölcsönhatása nem feltétlenül tisztázott. Mindeközben meg rendesen nyomják tele a szegény harminckilós Skinny Fat Jancsika amúgy sem túl virgonc agyát a hülyeséggel, hogy igazából tápkieg nélkül egészen biztosan nem fog tudni fejlődni semerre. Szegény Skinny Fat Jancsika meg elég lusta, úgyhogy elkölt egy csomó pénzt a sarki protein áruházban, aztán lehetőleg egyszerre háromféle preworkoutot, ultra adag multivitamint és aminosavkomplexet tol be ar arcába ahhoz a harminc kilóhoz, amivel guggolni fog.

Aztán ha Jancsikának van valami eleve meglevő egészségügyi problémája, mondjuk születése óta gyenge picit a szíve, amit eddig maximum az assassin's creedezés vett igénybe, nem pedig az a 300 mg koffein, amit súlyzózás előtt eltolt véletlenül, akkor kész a baj. Aztán az ilyenek miatt nem sanyika lesz a hibás, hanem jobbik esetben a cég, a rosszabbik esetben meg maga a koffein. Ez történt annak idején az efedrával, ez történt a yohimbinnel, és ez történt pár éve a fantasztikus 1,3 DMAA-val is, ami olyan sok hatékony és fókuszált percet szerzett a tisztességes natty kisembereknek a termekben (és aki tudja, mit ér a gógyi a flaszteron, és betárazott belőle a betiltás első hírére, annak még okoz is, bár már sajnos nem sokáig :(). A koffeinnel is ez történt volna már elég rég, ha a koffein nem lenne úgy beágyazva kulturálisan a középkategóriás döntéshozók reggeli rutinjába, mint ahogyan be van. 

Na mindegy, a lényeg, hogy a régóta tartó, bizonyos szempontból jogos rinya most új fejezethez érkezett, ugyanis az FDA és a CDC embereinek eszébe jutott, hogy átbogarásszák az elmúlt tíz év kórházi eseteit

UPSZ. 

Kiderült, hogy az egyesült államokban évi 20 000 sürgősségi esetet regisztrálnak a kórházak, ami nagyon valószínűsíthetően tápkiegek lelkes és felelőtlen fogyasztása miatt történt. Az esetek között volt fulladással határos allergiás reakció (egy perces néma csenddel tisztelegjünk azok előtt a vastestvéreink előtt, akik allergiásak a kreatinra :( ). Volt szívprobléma, hányinger, hányás, és az esetek tizede olyan súlyos volt, hogy kórházi ellátás lett a vége. Különös figyelmet kapott két évvel ezelőtt az az eset, amikor az Oxyelite Pro-hoz köthetően 97-en hepát kaptak be, ennek három májtranszplantáció és egy temetés lett a vége. De, hogy ne mindig csak a szomorú dolgokról írjunk, és érzékeltessük, hogy kb. milyen szintű problémával állunk már megint szemben: az idősebbek között nem kevés olyan akadt, aki azért került kórházba, mert túl nagy kalcium tablettát választott, és megakadt a torkán.

Ez a húszezer eset egyébként egyáltalán nem olyan sok - a Time által hivatkozott kutatás szerint oldschool patikai gyógyszerektől évente háromszor ennyien zuhannak be. A fő különbség, hogy míg az előbbi probléma főleg a fiatalokat érinti, a régivágású gyógyszertúladagolás inkább az idősebb korosztály egészségbiztosítási tarifáját nyomja fölfele. 

Ha még azt is hozzávesszük, hogy nemcsak olyan esetek kerültek a kalapba, amiket a hagyományos, sportolók által fogyasztott tápkiegek okoztak, hanem minden, az ész nélkül zabált gyógynövényektől kezdve a különböző, soccer mom-oknak értékesített fogyasztóteákig, akkor pláne nem olyan vészes ez a szám - annap tükrében meg pláne elenyésző, hogy egyesek szerint közel százötven millióan élnek ezekkel a kiegészítőkkel évente.

Csakhogy

Attól, hogy a szám önmagában nem túl sok, nem érdemes elbagatellizálni a kérdést. Nemcsak azért, mert a kutatás nem vizsgálta a halálos kimenetelek számát, csak azt, hogy hányan jelentkeztek kórházakban. Nemcsak azért, mert butaság ész nélkül összevissza tolni mindent, amire azt írják, hogy külön-külön elvileg biztonságos. Hanem azért is, mert a párezer hülye miatt a sok tisztessegésen szupplementáló sporttárs issza meg ezeknek is a levét, akik aztán a hülyék miatt nem tudnak rendes yohimbine-t meg nootropikumokat vásárolni rendes boltban. A Harvard egyik professzora már meg is nyilvánult az ügy kapcsán, és rendkívüli sajnálatát fejezte ki, hogy a "rendszer csődöt mondott, mert nem tudja megvédeni a fogyasztókat az igen komoly sérülések elszenvedésétől". Azt pedig azért megtanulhattuk már, hogy amikor meg akarják védeni a fogyasztókat valamitől, akkor a legjobb cuccok lekerülnek a polcokról. 

Úgyhogy, és legyen az a mai zsdanovi farok, tessék felelősségteljesen szupplementálni, mert ha miattatok még a jelenleginél is tovább gyengítik a Hot Bloodot, bajok lesznek :(  

via Well

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)