AJÁNLÓ
 
08:09
2015. 10. 26.
Azért fontos, mert nincs benne hülyeség. És azért nincs benne hülyeség, mert nekünk is közünk...
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2015. 10. 26.
Az emberek fejében még mindig tartja magát az a diétákkal kapcsolatos rettenetes butaság,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2015. 10. 26.
Az OÉTI kiadott egy sajtóközleményt arról, hogy hogyan lehet megúszni a karácsonyi túlevést....
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2015. 10. 26.
Mindenhol csak arról olvasni, hogy milyen kemény meló egy-egy kiló zsírt ledobni, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2015. 10. 26.
Ahogy annak lennie kell, az elmúlt hónapokban minden külföldi fitnesz és izommagazin...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A diétázás második törvénye

Az első törvény, amit pár évvel ezelőtt, az Endorfin Magazin első részében kipakoltunk, arról szólt, hogy mi az, ami nélkül semmilyen fogyás nem lesz. A második törvény arról szól, hogy melyik a legjobb diéta. Kúl, nem igaz?

És - valószínűleg sokan meg fognak lepődni - ennek semmi köze ahhoz, hogy mit, mikor, miért lehet enni, hogy ketogén, vagy paleó. Hogy mennyi szénhidrátot viszel be egy nap, mit sportolsz heti hányszor. Tartasz-e csalónapot, vagy olyan szigorúan tartod magad minden nap a tervhez, mintha ott ülne a Bunny és l!eft!lt bence vagy kicsoda a hátad mögött egy 1979-es kiadású "Dietetika sportolóknak - a clean eating mindenhatóságáról érthetően" című kötettel.

Egy dologhoz van köze. Tudod-e hosszú távon csinálni. Úgy értem, tényleg hosszú távon.

Merthogy sokáig fog tartani

Alapvetően azt szokták mondani, amit Hulse is mond. Hogy minimum egy év, mire az ember eredményeket, tartós eredményeket fog tapasztalni. A tartós azért fontos, mert ha valaki elkezd  rendesen fogyókúrázni, akkor már az első-második hét végére könnyebb lesz akár 3-4 kilóval is, de annak fölösleges örülni, az csak az izmokból  elhasznált glikogén és a glikogén által megkötött víz. Attól nem lesz kockásabb senkinek a bicepsze. 

Egy átlagos, nem lufira hízott, estéit a tévé vagy a központ előtt töltő harmincakárhány éves  ún. fiatalon simán van 15 kiló fölösleg (ami nem is feltétlenül látszik). Ezt leadni az emberek legnagyobb részének minimum 20-30 hétig fog tartani, de - a 4-5 hónap környékén szinte mindennkinél jelentkező hormonális plató miattt - inkább több. 

Szóval az egyik legfontosabb dolog, hogy erre fejben be kell rendezkedni (fejben dől el, halod!). 

A másik nagyon fontos, hogy amikor a fogyókúrának vége van (és nagyon szépen szeretném most megkérni a sok fogyatékost, hogy ne kommentelje be ide a cikk alá, hogy AZ NEM FOGYÓKÚRA, HANEM DIÉTA, MONTA A BUNNY IS, DERF), akkor sincsen vége. Persze bőven be lehet lazítani, ha a cél nem az, hogy valamilyen amatőr szépségversenyen odaálljunk a szétvízhajtózott hülyegyerekek mellé a színpadra. De attól még ugyanúgy oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk, arra, hogy heti két-háromszor elmenjünk edzeni. Óriási nagy szerencse, hogy ha valaki ezt az első évet tisztességgel végig csinálja, mind a két szelete a dolognak teljesen rutinszerűvé válik. 

Na de meddig kell ezt csinálni? :(((

Ez a vicc: amíg bírod. És emiatt muszáj olyan diétát kitalálni magadnak az első év alatt, amit viszonylagos könnyedséggel be tudsz építeni a napi rutinodban. A diéták vagy fogyókúrák mindegyikében van egy közös pont: ha csinálod, akkor működnek. 

Amíg nem valami egészen retardált diétát választasz (pl. rosszul összeállított vegán*** vagy "együnk mindabból kevesebbet, amit eddig ettünk") teljesen mindegy, hogy paleó, leangains, ESE, harcosok diétája, norbi update, sárga kapszula, low carb, atkins, dukan, lifetilt. Teljesen mindegy. 

Rövidtávon mindegyik működni fog, hosszú távon meg az fog működni, amelyiket csinálod. És azt fogod csinálni, ami a számodra legkisebb nyűggel jár. Amit a lehető legkönnyebben be tudsz illeszteni a napi rutinodba. 

Van, akit a világból ki lehet üldözni az olyan szintű mikromenedzseléssel, mint amit a paleó megkíván, meg eleve taszítja az a nyomi szektás-ortorexiás hangulat. Ők jól teszik, ha nem erőltetik a paleót. Aki nem szeret sok pénzt költeni, annak megintcsak nem a paleó, vagy az update lesz a megfelelő, mert ezek a dolgok elég drágák.

Aki behisztizik, ha délelőtt nem kap reggelit, az inkább ne próbálkozzék semmiféle szakaszos böjttel, mert két nap vagy két óra után be fogja bukni a dolgot, és jön a lelkiismeretfurdalás, meg a fagyizabálás.

Ezt lehetne folytatni a végtelenségig, de az egyetlen, ami ebből a hosszú cikkből érdekes, hogy meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy sokáig kell diétáznod, ha eredményeket szeretnél látni. Éppen ezért válassz olyat, amit viszonylag könnyen tudsz csinálni.

Persze tudom én, hogy sokatok már eleve csak azért kezd diétázni, hogy két hét múlva föladhassa, és önsajnálatba burkolózva okolhassa a genetikáját, meg a vastag csontjait. Nekik teljesen mindegy, mit irogatunk itt össze.

*** Jegyezzük meg, hogy vegánként is lehet eredményeket elérni. Ehhez vagy az kell, hogy csillagos ötös legyél dietetikából és matematikából, vagy az kell, hogy a dietetikus, akit megfizetsz, az legyen.

A peer review-ért hálás köszönet a fitneszminisztérium két munkatársának.

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)