AJÁNLÓ
 
08:39
2013. 08. 06.
Senkinek egy szót se a diétáról. Ja nem, az valami másnak az első törvénye. Szóval...
A bejegyzés folyatódik
 
08:39
2013. 08. 06.
A heti fitnesz és diéta hírtermésből összeszedtük azokat, amiktől garantáltan leolvad...
A bejegyzés folyatódik
 
08:39
2013. 08. 06.
"Olyan tippeket szeretnék, amivel el tudom tüntetni a hasamról a zsírpáránákat, de...
A bejegyzés folyatódik
 
08:39
2013. 08. 06.
Azért fontos, mert nincs benne hülyeség. És azért nincs benne hülyeség, mert nekünk is közünk...
A bejegyzés folyatódik
 
08:39
2013. 08. 06.
Naponta öt perc, és mindjárt kockás hasad lesz, csak meg kell venned a több tízezer...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

- Mennyi a BMI-d? - Nem tök mindegy?

Aki valaha megpróbált lefogyni, tuti, hogy elkezdte méregetni, mennyi zsír van rajta. Vagy testtömegindexet számolt, vagy testzsírszázalékot - pedig van egy ezeknél sokkal hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb módszer is.

(Forrás: Vitalchoice)

A BMI

Kiszámolás módja: testtömeg / (magasság (m))^2

Pontosság: pontos, csak minek

Relevancia: komolytalan

Ezt bármilyen szempontból figyelembe venni elképesztő nagy butaság. Legalább másfél évszázados koncepció (a svájci Adolf Quetelet találta ki, miatta hívták amúgy sokáig quetelet-indexnek is), igazi divatja 1972 után lett, amikor a Journal of Chronic Diseasesben megjelent egy tanulmány, amiben a szerző kerek perec kijelentette, hogy míg a népességi zsírosodás kiszámolásához használható a BMI, addig az egyén esetében nem különösebben ad releváns értéket. Nyilván azonnal elkezdte mindenki egyedi esetekre használni, és erről a szokásról azóta sem sikerült leszokni sem a fitneszmagazinoknak, sem pedig az egészség/életmód rovatoknak.

Ez persze jogos, hiszen azt, hogy "testtömeg osztva méterben mért magasság négyzetével" a legutolsó gyakornok is föl tudja fogni, és tud cikket írni abból, hogy huszonhármas BMI. Azt már valamivel nehezebb fölfogni, hogy egy ilyen művelet után az ég világon semmilyen információt nem kapunk arra nézvést, hogy mennyi zsír van rajtunk. Kapunk egy arányszámot, oszt jó napot kívánok. Egy köpcösebb, izmos, alig zsíros sportoló simán beleesik a 30+as, veszélyesen elhízott kategóriába, míg egy langaléta, nulla izommal, de a testtömegéhez képest relatíve sok zsírral rendelkező skinnyfat vagy más néven soványdagi gond nélkül megkapja a megnyugtató választ, miszerint ő nem kövér, sőt. Pedig olyan muffintopja van, hogy külön tanítják cukrászképzésen.

Mit kell vele csinálni? Ne foglalkozzunk vele egyáltalán. Tényleg. A BMI szerint Arnie és Stallone a legszálkásabb időszakában is elhízott volt, de még George Clooney és Tom Cruise is bőven a túlsúlyos kategóriába esnek.

Ún. túlsúly :(((

A testszsírszázalék

Kiszámolás módja:  Többféle módszer van, általában minél drágább, annál pontosabb eredményt ad, és annál nehezebben hozzáférhető.

Pontosság: módszertől függ, de általában elég jó közelítéseket lehet kapni már a legprimitíveb, kaliperes, hárompontos megoldással is.

Relevancia: magas

A többé-kevésbé tájékozottak itt most biztos bólogatnak, hogy bizony, testzsírszázalék, azt kell nézni, megmondta az éppen kurrensnek számító internetes edzőblogger is valahol. Meg hogy három- és hétpontos mérés, elektromos impendancia mérés, meg ilyenek. És ezzel egyébként olyan nagy baj nincsen. Ha választani kell, hogy az emberek BMI vagy testzsír értékek bűvöletében éljenek, akkor gondolkodás nélkül jelöljük meg a B választ, Vágó úr.  A kérdés csak az, jobb lesz-e valakinek, ha tudja, hogy mondjuk 25%-os ez az érték. Különösebben nem. Nyilván valamennyi információval bír: hogy nagyjából mennyi időbe telik majd amíg elérjük az áhított kockás hasat. Ha megvan a testzsírszázalék, akkor tudjuk hány kiló zsír van rajtunk, és hány kilót kell még leadnunk ahhoz, hogy. (Gyors fejszámolás, ha valaki mondjuk 90 kiló, az 25%-os testzsírnál 22,5 kiló zsírt jelent, a tiszta tömeg 67,5 kiló. Ha valaki kb. 13%-os testzsírt lő be célként, akkor olyan 75-76 kilósra kellene lefogyni. Tizennnégy kiló zsírt kell tehát lepattintani, ami egy nagyon hatékony, fegyelmezetten tartott diétával, és az esetleges hormonális okokból történő platókat is beleszámolva, olyan 6-7 hónap. De mivel az emberek nagy része képtelen ilyen sokáig nagyon szigorú diétát vinni - amivel az ég világon semmi baj nincsen - inkább több.) 

"Még szerencse, hogy csak 40% a testzsírom, mert ha 41% lenne, akkor TÉNYLEG el kellene kezdenem lefogyni :(((( " (Fotó: Flickr, Marjan Lazarevski)

De ha valaki nem akar kockás hasat, mert egyszerűen szarik bele, csak soványabb akar lenni, túl sok hasznos információt nem rejt számára ez az infó - főleg, mivel kinézet szempontjából a 12-16%-os tartomány gyakorlatilag mejdnem tökugyanolyan. Úgyhogy neki is teljesen fölsleges méregetni. A másik, kényszeresen méregető társaság a fogalom nélküli testépítőké, mert ők annyira rettegnek attól, hogy leesik az izmuk, ha kimarad egy étkezés, vagy a napi aerob során kilép a pulzus a zsírégető tartományból, hogy folyamatosan azzal vannnak elfoglalva, hogy mennyi a testzsírszázalékuk. Nekik is mondanánk, hogy fölösleges méregetni, de minek.

Az elhízás határán :(((

A tükör

Kiszámolás módja: az a legklasszabb, hogy nem kell számolgatni se

Pontosság: a célnak tökéletesen megfelel

Relevancia: magas

Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás. És a legszemetebb is, mert nem tudod becsapni magad.

Belenézel a tükörbe. Elégedett vagy azzal, amit látsz? Igen? Akkor gratulálunk, innentől arra kell ügyelni, hogy ezt az állapotot tartsd. Nem? Akkor indulás vissza a terembe edzeni, és jó lenne, ha ezúttal nem csalnád el az utolsó széria guggolást, csak azért, mert be vagy szarva, hogy nem tudsz kijönni a lyukból.

Harmadik eset nincsen, a fenti kettőnél meg tök mindegy, hogy 8%, vagy 38% a testzsírszázalékod. 

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)