AJÁNLÓ
 
10:21
2013. 08. 28.
Azért fontos, mert nincs benne hülyeség. És azért nincs benne hülyeség, mert nekünk is közünk...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2013. 08. 28.
Senkinek egy szót se a diétáról. Ja nem, az valami másnak az első törvénye. Szóval...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2013. 08. 28.
Naponta öt perc, és mindjárt kockás hasad lesz, csak meg kell venned a több tízezer...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2013. 08. 28.
Mindenhol csak arról olvasni, hogy milyen kemény meló egy-egy kiló zsírt ledobni, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
10:21
2013. 08. 28.
A heti fitnesz és diéta hírtermésből összeszedtük azokat, amiktől garantáltan leolvad...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kalóriát számolgatni és étkezési naplót vezetni tökéletesen megfelel egy kockás füzet és egy ceruza is, de mégiscsak egyszerűbb, ha a telefon számol helyettünk, vagy megmondja, hogy belefér-e az a könnyű kis torta a diétánkba, vagy nem. Tudományosan bizonyítva hatásos!

Egy olyan adatfetisisztának, mint amilyen én is vagyok, diétázni és edzeni maga a paradicsom, mert egy csomó olyan dolog lesz az ember életében, amik számokkal mérhetőek, grafikonon ábrázolhatóak és napról napra összehasonlíthatóak.

Ha nem csak bohóckodni akarunk, és nem egy-két hétre tervezünk, hanem a diétával és edzéssel hosszútávú céljaink is vannak (és ha már itt tartunk, senkinek ne legyenek illúziói, a fogyás, az izmosodás, az erősödés, a fejlődés az mind hosszú távú cél), akkor érdemes könyvelni azoknak is, akiknek nem okoznak perverz örömöt a számokból álló adatbázisok. Lehet persze kockás füzetbe is írni, de ha már ilyen csodálatos világban élünk, amiben vannak okostelefonok és gépek, amik számolnak helyettünk, hülyék lennénk füzetbe jegyzetelgetni. Két dolgot lehet és érdemes vezetni: az edzésmunkát és a táplálkozást. Ebben a cikkben a diétát segítő alkalmazásokról lesz szó, az edésmunkához hasznosakra majd magazinunk egy későbbi kiadásában térünk vissza, hogy megmutassuk, van élet a magamutogató futók istenén, az Endomondon túl is.

A diétázással többféle célunk lehet - szeretnénk fogyni, izmot növelni, zsírt veszteni -, de azt egyikhez sem árt tudni, hogy mennyi kalóriát, vagy fehérjét, zsírt és szénhidrátot fogyasztunk. Például teljesen mindegy, hogy éppen melyik divatos diétát követjük, hogy paleózunk vagy időszakos böjtölünk, ha fogyni akarunk, muszáj lesz kevesebb kalóriát magunkhoz venni, mint amennyit elfogyasztunk, különben hiába nem eszünk kenyeret meg krumplit, nem leszünk eredményesek. Kalóriát számolni pedig semmivel sem olyan egyszerű, mint egy jól kitalált alkalmazással.

Diétás-kalóriaszámláló androidos alkalmazásból pont annyi van, mint ahány forradalmian új diéta havonta megjelenik: mint a szemét. És a legtöbb pont annyit is ér. A legnépszerűbb, leginkább ajánlott alkalmazások között válogatva kipróbáltam egy csomó rosszat is, ráakadtam néhány hasznosra is, de egyet sem találtam, amire lecserélném azt az alkalmazást, amit hónapok óta használok, és gyakorlatilag mindent tud, amire egy diétázónak szüksége lehet. De mielőtt erre rátérek, elmondok néhány rossz tapasztalatot is, hogy a keves olvasónak már ne kelljen feleslegesen szopnia velük.

Sajnos csak angolul beszélő alkalmazásokról lesz szó, mert hiába szántam sok időt arra, hogy találjak egy normális, magyar nyelvűt, amit mondjuk az anyukámnak, vagy egy nyelveket nem beszélő felhasználónak is jó szívvel tudnék ajánlani, egyet se találtam.

Egyenesen káros vagy simán csak haszontalan alkalmazások, még véletlen letöltésre sem ajánlom őket

A legtöbb alkalmazás ide tartozik, két jellemző példa:

Health and Nutrion Guide

Akár a diéta-táplálkozás vonalon évtizedek óta folyó néphülyítés intézményes jelképe is lehetne ez az applikáció, amiben 1,2 MB-ba sűrítették össze mindazt a butaságot, amit egy női magazin vonatkozó rovata egy évre beosztva közöl le. Van benne egy sor teljesen értelmetlen kalkulátor: kiszámolja a BMI-t, csak a magasság figyelembevételével megállapítja, hogy mi lenne az ideális testsúlyunk, és elvileg azt is megmondja, hogy naponta hány kalóriára van szükségünk, de ez a funkció nálam egyszer sem működött, mondjuk sokat nem vesztettem, mert olyan alapvető dolgokkal nem számol, hogy nő vagyok vagy férfi, vagy hogy az egész napomat ülve töltöm, vagy szenet lapátolok egy bányában.

Remélem, hogy valójában egy kémprogram, vagy valami ilyesmi, mert akkor legalább a fejlesztőinek hasznot hajt

Ezen kívül olyan megmosolyogtató és meghaladott táplálkozási tanácsokat olvashatunk benne, mint hogy reggel együnk sokat, de aztán minden négy órában is valamit, vagy hogy fogyasszunk sok zöldséget meg gyümölcsöt.

Nutrion tips

Ugyanaz a kávéház egy kicsit jobban megdizájnolva. Már persze ha a vakító zöld hátteret nevezhetjük jobbnak. Ez nem számol semmit, csak egyesével adagolja az olyan megváltó tippeket, mint hogy a félbe vágott citromot egy héten belül el kell fogyasztani, vagy hogy ha ételallergiánk van, jól tesszük, ha elolvassuk az ételek cimkéjén az összetevőket. Annyival tud többet a másiknál, hogy itt a nekünk különösen tetsző tanácsokat el is lehet menteni, aztán egy külön oldalon megnézni, vagy elküldeni sms-ben, illetve megosztani a Facebookon. Jellemzően azoknak jöhet be, akik a Coelho-idézeteket ontó generátorokra is feliratkoznak, mindenki másnak tök felesleges.

Nem jó, de legalább nem árt

Nutrion facts

Egyszerűen használható tápanyagtáblázat, amit több ezer tételt tartalmazó adatbázisból (amit az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala állít össze) dolgozik. Semmivel sem több, mint amit ígér: beírjuk a keresőbe az étel nevét, és kiadja a részletes tápanyagadatokat. Az alapélelmiszerek mellett benne van egy csomó készétel adata is, úgyhogy a McDonaldsos hamburgert is könnyű leellenőrizni vele. Viszont ehhez tényleg tudni kell angolul azt is, hogy vajretek, különben semmire se megyünk vele.

Minden, ami kell

MyFitnessPal

Ez az, amit nem cserélnék le semmi másra, mindent tud, amire szükségem van. Kiszámolja, hogy naponta hány kalóriát használunk el, amiből a diétás célok (fogyni vagy nőni szeretnénk, és milyen ütemben) megadása után kiszámolja, hogy naponta hány kalóriát fogyaszthatunk el. Ráadásul valamennyire még hülyebiztos is, mert nem engedi például azt, hogy heti egy kiló fogyásnál többet tervezzünk be, vagy ha jelentősen kevesebbet eszünk meg az egy napra előírt kalóriamennyiségnél, akkor szól, hogy a koplalás hosszú távon nem vezet sehova. Bezzeg ha túllépjük a megengedett kalóriamennyiséget, akkor nem küld külön figyelmeztetést, legfeljebb kiírja, hogy ha minden nap így étkezünk, akkor később fogjuk elérni a célunkat, mint terveztük.

Az étkezési naplóhoz hatalmas adatbázisból válogathatunk, amit ráadásul bármelyik felhasználó szabadon szerkeszthet. Ez az egyik legnagyobb előnye és a legnagyobb hátránya is, a többmillió felhasználónak köszönhetően tényleg nehezen találni olyasmit, ami nincs benne (még az olyan jellegzetesen magyar és kevéssé diétás termékek, mint a Cserpes Trudi sem jelentenek neki gondot). Ez egyben a hátránya is: a sok félkegyelmű mindent felvisz, így a leggyakoribb ételek akár száz példányban is benne vannak, ahogy azt kell, mind egy kicsit eltérő tápanyagadatokkal.

Az interneten is használhatja, akinek nincs okostelefonja, de a legjobb része, a vonalkódleolvasó csak a telefonos alkalmazásban van benne: a reggelire elfogyasztott joghurt lekönyvelése így csak annyi, hogy odatesszük a dobozt a telefon alá, az leolvassa a kódot, és vagy felismeri a terméket, vagy nem, de mondjuk felismeri, úgyhogy legfeljebb csak azt kell beállítani, hogy mennyit ettünk belőle, és már kész is vagyunk. Ha nem ismeri fel, akkor meg lehet neki tanítani a kódot, és legközelebb már tudni fogja.

Majdnem így kell szkennelni a tejet, csak ha másik kezünkkel nem fényképezünk közben, akkor el is fogjuk találni a vonalkódot

Az alapanyagok megadásával könnyen ki lehet számolni a főtt ételek kalóriatartalmát is, el is lehet menteni a recepteket, úgyhogy ha a lecsót mindig ugyanúgy csináljuk, másodszorra már csak azt kell beállítani, hogy mennyit ettünk belőle. Ez egyébként nagyon hasznos funkció, mert könnyen kiderül, hogy az a meggyes-mákos torta, amiről azt hittük, hogy semmiség, mert hiszen nincs is benne tészta, meg amúgy is csak mák és meggy, és cukor is alig, hogy az mégse annyira semmiség, mert simán megvan 400 kalória egy szelet. És ha az embernek napi 1300 kalóriája van, akkor inkább egy rendes, húsból meg zöldségekből álló ebédre fog 400 kalóriát költeni, nem egy szelet tortára.

Már persze ha rendesen csinálja, mert azért ahhoz, hogy értelme legyen az egésznek, kell pár dolog: rendszeresség, fegyelem, meg az, hogy legalább magunknak ne akarjunk hazudni, és írjunk be mindent. Ami azért nem kevés, mert kb. minden diéta ezen a három dolgon szokott elbukni, ugye. Viszont ha ezek megvannak, sokat tanulhatunk belőle: én például körülbelül 13 éves korom óta diétázom, azt hittem, hogy bármiről meg tudom ítélni, körülbelül mennyi kalória van benne, és hogy azt ehetem, vagy sem, mégis egészen meglepő volt itt eleinte egy-egy nap után végignézni a listát, vagy hogy miben mennyi zsír és szénhidrát van, vagy hogy pár semmiségnek gondolt jutalomfalaton hogy borulhat el az egész napi terv.

Ilyen egy puritán házikészítésű étel elmentett receptje. Az a sok zsír igazán nem kellett volna bele :(

Egyébként persze nem csak a kalóriákat, hanem minden tápanyagot és makrót számol, és ezeknek a napi mennyiségét is a saját igényeinkhez lehet igazítani. Az elfogyasztott kalóriákon túl számolja az edéssel ledolgozott kalóriákat is, mégpedig sokat automatikusan: egy sor futáshoz, biciklizéshez, gyalogláshoz hasznos appot össze lehet kötni a MyFitnessPallal, így az ott szerzett rekordok automatikusan bekerülnek ide is, de egyébként manuálisan is meg lehet adni, hogy milyen edzésmunkát végeztünk.

Akinek ilyesmire van igénye, az nyilvánossá is teheti a profilját, és barátkozhat a sokmillió felhasználóval, és begyűjtheti a lájkokat a heti fogyására.

Ez az az alkalmás, amiért fizetnék is, ha nem lenne ingyenes.

Az alternatívák

Mindig vannak, akiknek nem jó az, ami mindenki másnak igen, ők egy csomó MyFittnesPal-klón közül válogathatnak.

MyPlate

Itt van mindjárt ez, ami a MyFitnessPal fapadosabb változata, ráadásul a világ egyik legunszipatikusabb sportolójához köthető Livestrong alapítvány csinálja, szóval érvelni nem fogunk mellette, csak mondjuk, hogy van ilyen is.

Calorie Counter

Ez is nagyjából azt tudja, mint a MyFitnessPal, de nekem sokkal nehézkesebben ment ebben összeállítani a napi menüt, és felvenni mindent. Ráadásul az már nekem is sok, hogy minden aktivitást, az alvástól kezdve a gyaloglással töltött percekig megszámoltat az emberrel.

Aki tud jobb tippet ezeknél, az mindenképpen ossza meg velünk kommentben vagy levélben.

És egy kis tudomány a végére: tavaly egy amerikai kutatásban arra jutottak, hogy akik okostelefonos alkalmazások segítségével próbáltak lefogyni, azok sokkal sikeresebbek voltak - többet fogytak, és meg is tudták őrizni az elért súlyukat, mint azok, akik nem használtak ilyet a diétához. 

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)