AJÁNLÓ
 
07:44
2013. 09. 23.
Gondolkoztunk azon, hogy írjunk-e ide olyan kísérő szöveget, mint az elképesztően fiatalos...
A bejegyzés folyatódik
 
07:44
2013. 09. 23.
Annyit bántják a crossfiteseket a rettenetesen trehányul kivitelezett gyakorlataik miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
07:44
2013. 09. 23.
Nem gondoltuk volna mi sem, de lehet, hogy nem a trehány formával kivitelezett szakítások...
A bejegyzés folyatódik
 
07:44
2013. 09. 23.
Sharon Lapkoffnak azt mondták az orvosok, hogy gyógyszereket kellene szednie, mert ritkulnak...
A bejegyzés folyatódik
 
07:44
2013. 09. 23.
A crossfitesekről sok mindent el lehet mondani, de az tuti, hogy a legfaszább motivációs...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Anyuka a helyén marad!

Itt egy nő, aki súlyt emel terhesen, és ezért a fél világ utálja, a másik fele meg csodálja. Mennyire lehet bátor egy kismama? És mit csináljon, ha neki az orvosok által javasolt séta meg az edzetlen tunyáknak szóló terhestornák semmit sem érnek? És mi köze van bárkinek ahhoz, hogy ha az orvosa engedélyezte, terhesen ki mit csinál?

Egy hete publikálta magáról ezt a képet a 35 éves crossfiter Lea-Ann Ellison, aki nyolc és fél hónapos terhes a harmadik gyermekével, és - mint az a képen is tisztán látszik - ennek ellenére emel. "Két és fél éve crossfitezek… és meggyőződésem, hogy a terhesség nem betegség, hanem lehetőség arra, hogy felfedezd a tested tűrőképességét, és szétrúghasd mindenki seggét."

Természetesen, azonnal akkora szarvihar keredett, hogy majdnem az egész interneteket beterítette. A kép a CrossFit Facebook-oldalán indult, ott eddig 18500 like-ot kapott, több mint háromezren megosztották, és kétezren hozzászóltak, de az elmúlt napokban a CNN-től kezdve a Huffington Postig körülbelül minden híroldal leközölte, látta az egész világ, és hála az ingyenes kommentelési lehetőségnek, mindenki véleményt is mondott róla, mintha muszáj volna. A hozzászólások a "Micsoda motiváció ez a többi sportos kismamának, akinek azt mondták, hogy terhesen mondjanak le az edzéseikről! Pedig soha nem tudtam így edzeni korábban!" - típusú megnyilvánulásoktól az "Ú, ez sokkoló, és nem a jó értelemben! Ha terhesség alatt nehéz súlyokat emelgetsz, azzal veszélyezteted magadat és a babádat is"-en keresztül egészen a "Mennyi az a súly? ötven kiló? :(((( does she even lift?" - jellegűekig terjedtek. (A legutolsót mi írtuk be ide-oda, sajnos sehol nem értették, hogy ez miért vicces. :( )

Lea-Ann Ellison nem győzte élő adásokban bizonygatni, hogy nem akarja megölni a bébit. Amúgy boldog, az írta a Facebookon, hogy sokat jelentenek neki a pozitív hozzászólások, a "gyűlölködők meg úgyis gyűlölöködni fognak. Hála istennek az én életem nem az ő életük."

Na de akkor most felelőtlen ez a nő, vagy csak sportos? Hogy mit mond a terhesség alatti testedzésről a tudomány, azt az Origo két éve hosszú, alapos cikkben írta meg, itt van, tessék elolvasni, nem részletezzük, de a lényeg röviden annyi, hogy ha nincs semmi baja az anyukának, akkor nyugodtan edzhet, csak ne vigye túlzásba a megterhelést. Nyilván aki terhessége előtt soha nem sportolt, naphosszat ült és fánkot evett, annak még a legóvatosabb orvosok által is bátran ajánlott séta is megterhelő lehet. De most komolyan, hova sétáljon, aki a terhessége előtt testépítő volt és két és fél évet crossfitezett?

Mivel nekünk itt a szerkesztőségben a jelenség két részéből - emelés, terhesség - csak az egyikről - emelés - van tapasztalati úton szerzett ismeretünk, nem nagyon szeretnék nagy pofával hangoztatni, hogy az anyuka mit csináljon. Viszont szerencsére pont van egy kolleganőnk, aki huszonöt éve küzdősportol, hat hónapja pedig terhes is, és épp a fenti kép megjelenése előtt panaszkodott kicsit az Endorfin magazin szerkesztőségének. Közvetlenül a terhesség előtt kick-boxra és hot iron edzésekre járt, az ütések és rúgások miatt ezeket abbahagyta, amikor terhes lett. Azóta különféle kismamatornákat pörget, de kevés örömmel és elégedettséggel.

"Próbálkozom Rubint Réka kismamatornájával, de az annyira idegesítő, hogy csak lenémítva tudom elviselni, meg egy másik, normálisabb csaj, Péntek Enikő online is elérhető tornáival. Az a baj, hogy nekem ezek mind tök gyengék, a hivatalos program három-négyszeresét csinálom meg lábsúllyal, hogy elmenjen valahogy. Egyébként ez a kismamatornák általános hibája: nem gondolnak azokra, akik edzettek, mintha mindegyik olyanoknak lenne összeállítva, akik még soha nem láttak edzőtermet. Plusz tele vannak olyan parákkal, hogy nem szabad kitörést meg guggolást csinálni, miközben csomó olyan külföldi videót találtam és használnok a Youtube-ról, ahol még a 8-9 hónapos, kredenc méretű csaj is nyomatja a kitöréseket súlyzóval."

Ilyet már mi is láttunk egyébként, a Breaking Muscle című remek újság többek között terhestornás edzésterveket is közöl. Egy olyan nő írta őket, aki végigcsinálta ezeket a gyakorlatokat a terhessége alatt, és semmi baja nem lett attól, hogy még az utolsó napokban is nyomta kettlebellel a cleaneket.

Mielőtt most minden hathónapos terhes elkezd kettlebellezni, szólunk, hogy aki korábban nem sportolt rendszeresen, az nyilván ne most kezdje el, hacsak nem az a feltett célja, hogy elősegíti a darwini kontraszelekció hatékony működését. Ha üldögélt egész nap, és fánkot zabált, akkor inkább sétálgasson szépen, jó lesz az is (a semminél minden jobb). És mindenképpen (min-den-kibaszott-képpen) beszéljen az orvosával. Mindenki beszéljen az orvosával, és hallgasson rá, ha bízik benne, abból baj biztos nem lesz.

Mint az a crossfites nő is, aki Lea-Ann Ellison képe alatt egy hozzászólásban azt írta, hogy “kilenc hónapos terhes vagyok, már minden nap szülhetek, és ma reggel is megvolt az edzésem! Az orvosom száz százalékig támogat - csak semmi őrültség, és módosítottam a súlyokat. Az orvos azt tanácsolta, hogy csak tartsam fenn az edzettségi szintemet, és ne most akarjak jobb lenni. Csodálatosan egészséges terhességem van!”

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)