AJÁNLÓ
 
08:40
2013. 08. 09.
Dan John edzésterve úgy pucolja le az emberről a zsírt, mint a legkeményebb plasztikai beavatkozás...
A bejegyzés folyatódik
 
08:40
2013. 08. 09.
Az első törvény, amit pár évvel ezelőtt, az Endorfin Magazin első részében kipakoltunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:40
2013. 08. 09.
Azért fontos, mert nincs benne hülyeség. És azért nincs benne hülyeség, mert nekünk is közünk...
A bejegyzés folyatódik
 
08:40
2013. 08. 09.
Az OÉTI kiadott egy sajtóközleményt arról, hogy hogyan lehet megúszni a karácsonyi túlevést....
A bejegyzés folyatódik
 
08:40
2013. 08. 09.
Mindenhol csak arról olvasni, hogy milyen kemény meló egy-egy kiló zsírt ledobni, hogy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tuti Rozsomák edzésterv

Ahogy annak lennie kell, az elmúlt hónapokban minden külföldi fitnesz és izommagazin lehozta, hogy hogyan lehetsz te is olyan szénné szálkásított rozsomák, mint a Hugh Jackman. Pár dolog viszont mindegyik cikkből kimaradt, mi most segítünk, hogy a következő soundra ne fölöslegesen kezdj el punpálni, tesó.

Te is azt nézed, hogy Hugh Jackman mennyire faszán kipattintotta magát az új Wolverine-filmre, mi? Arányos, szálkás, száraz. Látszik rajta, hogy volt vele dolgozva rendesen. Ilyenkor mindig elárasztják a fitnesz magazinok oldalait a különböző diétás és edzéstippek. Legyél olyan, mint Christian Bale a Sötét lovagban, pakold magadra úgy az izmot, mint a Szikla a Fast & Furious 6 előtt, csinálj magadnak olyan kockákat a hasadra, mint a Gerard Butlernek volt a 300-ban.

Ezekből a cikkekből viszont mindig kimarad pár dolog, ami ahhoz kellene, hogy tényleg működjenek. Úgyhogy az a pár szegény lelkes fiatal, aki a következő Comic Conon nem a kosztümre alapozná a Rozsomák jelmezt, hanem a szálkás felsőtestére, általában bebukja a bulit, és a legjobb csaj nem nem vele, hanem valami DC Comicsos arccal fog hazamenni. Mi viszont mindig is fontosnak tartottuk az európai értelemben vett közszolgálatot, úgyhogy most összeszedjük, mi kell még ahhoz, hogy tényleg úgy nézz ki, mint a Rozsomák. 

Ahogy külföldi ún. oldalakon mondani szokás: u mirin'?


1. Egységes edzésterv 

Kezdjük a legevidensebbel. "De hiszen az van, haha, a legtöbb cikk pont erről szól, hogy milyen edzéstervet kell követni" - mondja most bárki. Amivel az a probléma, hogy én például eddig legalább háromféle edzéstervbe futottam bele, ezekben pedig az egyetlen közös pont a különböző gyakorlatok ismétlésszáma volt (ami rettenetesen magas amúgy ahhoz, hogy kellő intenzitású munkát lehessen végezni, és az izmokat stimulálni, de ez most lényegtelen). Szóval most akkor melyik az trú edzésterv, és melyik a pózer?  A healthycelebes hatnapos? Az allstarworkoutsos, ahol minden a szuperszetteken múlik? Vagy például itt van ez a Men's Healthes darab. Hogy profinak tűnjön, van benne két fázis, tömegelés meg szálkásítás, és maga az edzésterv csak mell és kar edzés, a szálkásításhoz meg a klasszikus "kisebb súly, nagyobb széria+kardió". Ami, mondanunk sem kell, a legnagyobb baromság. 

2. Megfelelően belőtt, progresszív terhelés

Akár fut az ember, akár úszik, akár tollasozik, akár emel, akár twitterez arról, hogy ha a rúd nem hajlik, akkor csak pózer vagy, rendesen fölépített edzésterv nélkül egy nagyon rövid kezdeti szakasz után megáll a fejlődés. Az nem edzésterv, ahol semmiféle adat nincs arról, hogy mekkora súlyokkal végezzük a gyakorlatokat, és milyen ütemben növeljük a terhelést edzésről-edzésre. Bármilyen hihetetlen is elsőre, nem attól lesz valaki izmosabb, hogy három széria tárogatás helyett három széria kábeles áthúzást végez mellizomra. Hanem attól, hogy az egyismétléses maximumunk (1RM) bizonyos százalékával egy nagyon jól kiszámolt mennyiségű munkát végzünk. 

GAINZZZZ!

3. A diéta

Itt arról beszél, hogy a 16/8-nak nevezett, szakaszos böjtöléses diétát tol (tulajdonképpen Leangains alapokon, de a LeanGains szerves része a speciális, magas intenzitású súlyzós edzés is), amivel tényleg az ég világon semmi baj nincsen. Lehet vele rendesen fogyni, rendesen, tisztán, minimális zsírral tömegelni (lassan, de lehet). Egy dolgot nem lehet: megenni napi 5-6000 kalóriát (minden egyes rohadt nap), és nem zsírosodni. Ha az egyik legjobb IF kalkulátorba beütöm az adatait (188 cm, 82 kiló, 44 év, kissé aktív életmód), és még 30%-al föltekerem a kalóriaszükségletet, akkor napi 3000 kCal jön ki, mint edzésnapon szükséges energiamennyiség - és ha valaki minden nap 30%-al a fenntartási szükséglet fölött eszik, akkor hízni fog, mint a malac. Pont.

Ha valaki ezt lemásolja, és naponta ötezer (más források szerint hatezer) kalóriát betol, akkor egyetlen esetben nem fog irgalmatlanul bezsírosodni egy hónap alatt. Erről lesz szó a negyedik pontban. 

Ez kb. egy sok éve folyamatosan edző és diétázó naturál versenyformája.

4. Kémiai felkészítés

Most mit néztek? Komolyan azt gondoltátok, hogy szteroidot és egyéb anabolikus hormonkészítményeket csak obskúrús gyúrótermekben használnak a bajszos nők, meg a pattanásos vállú hülyegyerekek? De hát miért doppingolna Hugh Jackman, amikor olyan jól megy neki, egymás után kapja a hollywoodi szerepeket? - teszi fel most az álnaiv kérdést, amit minden egyes lebuktatott élsportoló szánalmas magyarázkodása után is föl szoktak tenni (hiszen szegény sportoló nem tudta, hogy Winstrol van a kávéjában...:((( ).

Nos.

Van egy éved, hogy egy többmillió dolláros szerepre fölkészülj (az IMDB szerint az első Farkasért húszmillót kapott). Az előző szerepedben pont nem nézett volna ki hitelesen, ha agyonszálkázott, szénnégyúrt mutánsnak nézel ki, akinek olyan erek vannak a bicepszén, mint más kisujja. Azok a fizikai változások pedig, amiket szeretnél összehozni, minimum másfél, de inkább két évig tartanak. És akkor közben nem tudod eljátszani Jean Valjeant sem. Van pénzed megfizetni a legjobb minőségű cuccot, a legjobb minőségű orvosi kontrollt, és ezzel gyakorlatilag nullára csökkenteni az egész egészségügyi kockázatát. A WADA sem liheg a nyakadban, hogy hugyozd tele az üveget, hiszen nem olimpikon vagy, hanem filmsztár. Akkor pontosan mi az isten tartana vissza attól, hogy megtolj néhány ciklust? Mi van a mérleg másik serpenyőjében? Néhány szörnyülködő kanapészakértő, aki bőszen fújol, amikor valamelyik olimpikon lebukik, de gond nélkül beszopja, hogy az a teljesítmény, amit olimpián vagy egyéb versenyeken látni, az elérhető roid nélkül is? 

Komolyan gondolta valaha bárki is, hogy annyi idő alatt, amennyi ezeknek a színészeknek egy-egy szerepre való felkészíüléskor jut (maximum egy év), lehetséges ennyire szálkás, valóban izmos fizikumot építeni? Ezt tényleg csak azok hiszik el, akik még soha életükben nem próbáltak egyetlen kiló izmot sem fölszedni, vagy egyetlen kiló zsírt sem leadni. Ezek ugyanis lassan mennek. Nagyon lassan. Akkor is lassan, ha szuper genetikád van. Egy év alatt le lehet fogyni rendesen, meg föl is lehet szedni némi izmot rendesen, de semmiképpen nem lesz ilyen az eredmény. Kivéve, ha szúrsz, vagy valami fasza tablettát tolsz.

Plusz. Jackman már nem húszéves, amikor még tombolnak a hormonok, és az ember fülén is tesztoszteron csorog kifelé, hanem negyvennégy. Az a kor pedig már sajnos csökkenő hormontermeléstsel is jár, akármekkora alfa is legyen az illető.

Plusz. A szteroidokat az emberek általában úgy nézik, mint "olyan cucc, amitől nagyon izmos leszel". Csakhogy a szteroidoknak ez csak az egyik - bár nyilván a legfontosabb - hatása. A különböző anabolikus szteroidok nemcsak az izomépítést és a zsírégetést fokozzák, illetve a teljesítményt növelik, hanem a szervezet regenerációjának sebességét is. Erre főleg élsportolóknak van szüksége, akik a heti 10+ edzés mellett akkor sem tudnának megfelelően regenerálódni, ha tényleg semmi mást nem csinálnak, mint kajálnak és alszanak. Jackman heti öt napot edzett, kifejezetten magas volumennel, és nyilván nem az egyismétléses maximum 20%-ával, tehát volt intenzitás is rendesen. Márpedig ha ehhez nincs megfelelő kémiai felkészítés, akkor a harmadik hét végére vagy túledzés, vagy totális kimerültség, vagy sérülés lesz a vége. 

Végül. Ott a már említett diéta kérdése. Napi ötezer kalória  betolásával kizárólag akkor úszod meg a testkompozíció-rendőrséget, ha - ahogy egy kedves edzőtársam mondani szokta - "tele vagy, mint a déli busz".

Végül pedig itt egy nagyon jó kis interjú arról, hogy valószínűleg mit, hogyan, és miért tolt Jackman azért, hogy pörögjön a method acting.

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)