AJÁNLÓ
 
08:45
2013. 09. 10.
Itt egy nő, aki súlyt emel terhesen, és ezért a fél világ utálja, a másik fele meg...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2013. 09. 10.
Még a legelszántabbaknak is kell néha motiváció, hát még a többieknek, akik sokkal...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2013. 09. 10.
Karácsonykor kötelezően megjelenik minden témában a mit vegyünk ajándékba cikksorozat. Mit...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2013. 09. 10.
Szombathelyen két edzőterem tagjai lelkesedésből felaprítják a tüzifát azoknak, akik maguk...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2013. 09. 10.
Adam 28 éves, 133 kiló és meg akarja változtatni az életét. Beiratkozott egy olyan...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy kisbaba is ügyesebb nálad

A sok ülésben a legtöbb ember elfelejti, hogy kell mozogni. Persze te jársz edzeni, és azt hiszed, hogy ügyes vagy, ugye? Mutatunk két alapvető mozgást, amit egy kisbaba is meg tud csinálni, de az egyáltalán nem biztos, hogy te is.

A legtöbb felnőtt nagyon rosszul mozog. Elég leülni egy forgalmas utcán öt percre, és csak azt megfigyelni, hogy mennek. Pedig járni éppenséggel mindenki jár, még annak is muszáj, aki egyébként az egész napját az irodában, az autóban, a tévé előtt ülve tölti, úgyhogy el tudjuk képzelni, hogy ha a minden nap gyakorolt járás így megy, akkor hogy mennek azok a mozgások, amiket nem használnak minden nap, pedig kellenének az élethez, és amiket gyerekként még mindenki ösztönösen profin tudott.

Igen, tudom, most azt gondolod, hogy ez rád nem vonatkozik, te fitt vagy, hiszen hetente kétszer-hároszor kocogsz egy kört a Szigeten, vagy eljársz az edzőterembe, x (35!!! - a szerk.) kilóval bicepszezel, vagy te riszálod legügyesebben az aerobikcsoportban. Csak ezek nem olyan alapvető mozgások, mint amilyenből mindjárt mondok kettőt, amiket egy kisgyerek is egészen biztosan jobban csinál, mint te. Vagy mint a legtöbb felnőtt.

A gyerekek tudnak guggolni

Aki az elmúlt 10-15 évben részt vett valamilyen tornaórán vagy megnézett legalább egy nagyon népszerű fitneszvideót, az biztosan hallotta egyszer, de inkább többször, hogy guggolni csak addig szabad, amíg a comb párhuzamos a talajjal, mert aki mélyebbre merészkedik, annak azonnal elromlik a térde, és nyomorék lesz egész életéref.

A kisbabák szerencsére nem járnak fitneszórákra, és nem is jut mindegyik mellé egy nagyon jól képzett, alaptalan ostobaságokat meggyőződésesen szajkózó személyi edző, úgyhogy még véletlenül sem csak félig guggolnak, hanem földig, úgy, ahogy az nekik természetes és kényelmes: vállszélességű terpesz, a sarkak a földön, nem a térdek mennek előre, hanem a fenék hátra, mégpedig majdnem le a földig, egészen addig, amíg tud. A hát egyenes, a fej természetes tartásban. Órákig tudnak játszani ebben a pozícióban, és még soha egy gyereknek se ment még tőle tönkre a térde.

A legtöbb felnőtt ember erre nem képes. Tessék, próbáld ki, egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, sőt, jól guggolni pokoli nehéz. Pedig a guggolás, a jó guggolás annyira alapvető, jó és komplex, az egész testet használó mozgás, hogy mindenkinek csinálnia kellene.

A gyerekek tudnak mászni

Mászni? Hát mászni mindenki tud, aki egyszer megtanult járni! - gondolja most a kedves olvasó, aki tuti nem mostanában próbálta utoljára, milyen is ez.

Én legalábbis amikor hosszú idő után először próbáltam edzésen, felszólításra mászni, akkor egészen megdöbbentem, mennyire nem egyszerű, és mennyire bénán megy. Az első hosszoknál még az is komoly, aktív figyelmet igényelt, hogy egyszerre tudjam mozdítani az ellentétes kezem és lábam, nemhogy aztán az, hogy közben ne dülöngéljek, hogy a törzs egyensúlyban legyen. De ha ez nagyon megy, emeld fel a térded tíz centire a földtől, és próbáld úgy.

Bár a mászás eredetileg csak a felvezető gyakorlat a járáshoz, felnőttként a járás sokkal kevesebb testtudatot és koordinációt igényel, mint a mászás. Az igazán megalázó nem is az, amikor az ember edzésen, a többi felnőttel együtt próbál meg együtt mászni, hanem amikor már jópár edzésen szerzett magabiztosságával letérdel egy kés és fél éves mellé, aztán megpróbálja lekövetni, amit ő csinál.

villámposta-fiók

endorfin magazin a gémélen

nagyon fontos, hogy ide ne butaságokról, hanem klassz dolgokról írjatok nekünk elektronikus levelet.

lájkoljátok, különben elaltatják!!! :(

endorfin magazin

blogavatar

...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Címkefelhő

edzés (16),fogyás (10),motiváció (8),crossfit (8),diéta (7),sport (5),lifehack (5),zsir (5),digi-dagi-daganat (5),snatch (4),kettlebell (4),dieta (4),videó (4),do you even lift (4),a hülyevonat záhony felé elhagyta a pályaudvart (3),zsír (3),zsírégetés (3),személyi edzés (3),fitnesz (3),Crossfit Games (3),endorfin (3),futás (3),kalória (3),kövér (2),guggolás (2),szakítás (2),deadlift (2),clean (2),swing (2),streetworkout (2),squat (2),súlyemelés (2),idősebbek is elkezdhetik (2),kCal (2),callisthenics (2),fogyókúra (2),személyi edző (2),fegyencedzes (2),dyel (2),edzésterv (2),sérülés (2),elhízás (2),karácsony (2),emeles (2),súlyok (2),edzőterem (2),zsebhíradó (1),primal move (1),kerékpározás (1),Kovács Lacee (1),mászás (1),mozgás (1),shakira (1),szalonna (1),iphone (1),android (1),app (1),diéta alatt szabad (1),okostelefon (1),sharon lapkoff (1),htc (1),telefon (1),fegyenc (1),dagadt (1),samsung (1),éhség (1),török (1),zsírbörtön (1),skyrim (1),dopping (1),oéti (1),rant (1),funkcionális edzés (1),ajándék (1),sporteszköz (1),úszás (1),kox (1),hiszti (1),egészség (1),nyugdíj (1),kreatin (1),protein (1),tápkieg (1),fehérje (1),favagas (1),dan john (1),oktato (1),youtube (1),baleset (1),technika (1),clean&jerk (1),térkép (1),chad vaughn (1),tgu (1),úszógumi (1),nők (1),lányok (1),zumba (1),tesztoszteron (1),sportbaleset (1),kismama (1),terhesség (1),kondipark (1),szteroid (1),FMS (1),endorfinok (1),tornaóra (1),életmód (1),body fat (1),testzsir (1),testzsírszázalék (1),tömeg (1),beast mode (1),matt warhawk scott (1),kosárlabda (1),hirdetés (1),shopping (1),pavel tsatsouline (1),fit for life (1),rkc (1),BMI kalkulátor (1),BMI (1),VO2MAX (1),kardio (1),aerob (1),kondicionálás (1),margitsziget (1),tréning (1),tippek (1),sprint (1),fitness (1),tévéfitnesz (1),kockahas (1),Jack LaLanne (1),Horst Kohler (1),bullshit (1),teleshop (1),john gill (1),lever (1),koksz (1),anabolikus szteroid (1),internetek (1),X-Men kezdetek: Farkas (1),farkas (1),Hugh Jackman (1),rozsomák (1),link (1),diagnózis (1),six pack (1),szálkásítás (1),kövérség (1),fekvőtámasz (1),pénz (1),sportsérülés (1),gyógytorna (1),amerikai foci (1),Minden heten haboru (1),ghrelin (1),zabálás (1),zabalas (1),genetika (1),brit tudósok (1),bouldering (1),húzódzkodás (1),testzsír (1),linkajánló (1),chin up (1),Al Pacino (1),kipping (1),burpee (1),finomságok (1),breathe (1),muffin top (1)